درمان بیماری پسوریازیس , پسوریازیس یکی از بیماریهای مزمن پوستی است که بر اثر حمله سیستم ایمنی به بافت سالم پوست ایجاد میشود و لکهایی قرمزرنگ با پوشش صدفی ایجاد میکند. این بیماری در 30 درصد از موارد تنها به علائم پوستی محدود نمیشود، بلکه میتواند با درگیری مفاصل آنها را بهتدریج خشک و تخریب کند.
این خشکی بهتدریج باعث ایجاد التهاب در مفصل و بروز درد و ناراحتی حین فعالیت میشود. درد ناشی از این اختلال گاهی به قدری شدید است که فرد را از زندگی روزمره بازمیدارد.
این بیماری که تحتعنوان آرتریت پسوریاتیک شناخته میشود، اگر به موقع تحت درمان قرار نگیرد منجر به آسیب دائمی مفاصل خواهد شد، بنابراین تشخیص بهموقع و آگاهی از راههای کنترل آن از اهمیت ویژهای برخوردار است؛
از مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی گرفته تا تغییرات شیوه زندگی مثل ورزش کردن، خواب کافی و توجه به وضعیت بدن. در این مقاله با 31 راهکار برای مدیریت علائم آرتریت پسوریاتیک آشنا خواهید شد.
1.اضافهوزنتان را کاهش دهید
افراد مبتلا به آرتریت پسوریاتیک در معرض خطر بیشتری برای اضافه وزن قرار دارند. وزن اضافی خود یکی از عوامل تشدید فشار بر مفاصل و دردهای مفصلی است. چاقی خطر بیماریهای قلبی– عروقی، دیابت و نشانگان متابولیک را نیز افزایش میدهد.
تمامی این بیماریها برای افراد مبتلا به آرتریت پسوریاتیک یک خطر محسوب میشوند. کاهش وزن نهتنها فشار را از روی مفاصل برمیدارد، بلکه اثرگذاری داروهای آرتریت پسوریاتیک را نیز افزایش میدهد.
2. ورزش را فراموش نکنید
ورزش سبک برای افراد مبتلا به آرتریت پسوریاتیک میتواند مفید باشد. شنا و راه رفتن از انتخابهای مناسب در این زمینه هستند. این دو ورزش را میتوانید در استخر با یکدیگر ترکیب کنید یعنی در آب قدم بزنید. داشتن یک برنامه منظم ورزشی برای این بیماران بسیار مهم است. برای انتخاب بهترین ورزش با پزشک خود مشورت داشته باشید. ورزشهای سنگین مثل وزنهبرداری برای این افراد مناسب نیستند.
3. به خودتان فشار نیاورید
گاهی اوقات حتی یک ورزش سبک هم میتواند به مفاصل فشار بیاورد. در صورت بروز درد باید بهطور موقت از ورزش دست بکشید. اگرچه برای رسیدن به اهداف ورزشی و تناسب اندام لازم است از حد توان خود فراتر رفت اما این موضوع برای مبتلایان به آرتریت پسوریاتیک صدق نمیکند. این افراد باید صرفا در حد توان خود ورزش کنند.
4. از تایچی کمک بگیرید
حرکات این ورزش رزمی چینی از زمانهای قدیم برای افراد مبتلا به دردهای مفصلی توصیه میشد. تای چی یک ورزش بسیار عالی برای کمک به افزایش قدرت عملکرد بدن در فعالیتهای روزمره است. بعضیها نیز با یوگا به آرامش میرسند، اما باید بدانید بعضی از حرکات در این ورزش میتوانند باعث آسیب، بهخصوص در ناحیه گردن شوند، بنابراین یوگا حتما باید با مراقبت و تحتنظر مربی حاذق انجام شود.
5. کفش مناسب بپوشید
تورم پا و قوزک میتواند کفش پوشیدن را به عملی دردناک تبدیل کند. از کفشی استفاده کنید که به اندازه کافی برای انگشتها فضا داشته باشد و از پا حمایت کند. کفیها و پد پاشنه نیز میتوانند به کاهش درد پا کمک کنند. بهتر است از پوشیدن کفشهای پشتباز و پاشنهبلند بپرهیزید و به جای آنها از کفشهای تخت صاف و بیپاشنه استفاده کنید.
6. از خواب کافی غافل نشوید
خستگی یکی از شکایات شایع افراد مبتلا به آرتریت پسوریاتیک است. در یک مطالعه مشخص شد حدود 50 درصد از این بیماران دچار مشکل در خواب هستند. برای کاهش این مشکلات باید از قواعد بهداشت خواب پیروی کنید.
برای مثال باید مصرف کافئین و نیکوتین را کاهش دهید و هر روز ورزش سبک داشته باشید. همچنین باید هر شب و صبح در ساعات معینی به خواب بروید و از خواب بیدار شوید.
7. در وضعیت درست بخوابید
وضعیت قرار گرفتن بدن در خواب به اندازه وضعیت بیداری مهم است. اگر به پهلو میخوابید باید بین زانوهایتان یک بالش قرار دهید تا لگن در حالت مناسب قرار بگیرد. اگر در یک طرف بدن دچار تشدید درد و علائم هستید نباید روی آن سمت بخوابید. بالشی را انتخاب کنید که سر را بیش از حد بالا قرار ندهد یا باعث کشش بیش از حد گردن نشود. تا جایی که میتوانید سیستم اسکلتی خود را در خواب از حالت طبیعی خارج نکنید.
8. قوز نکنید
وضعیت بدن برای مبتلایان به اختلالات اسکلتی-عضلانی از جمله آرتریت پسوریاتیک، مهم و حیاتی است. امروزه با استفاده از رایانه، لپتاپ و تلفنهای هوشمند آمار ابتلا به مشکلات و دردهای اسکلتی- عضلانی بسیار افزایش یافته است.
استفاده از این وسایل باعث میشود به جلو خم شوید و شانههایتان را گرد کنید. بعضی از افراد مبتلا به آرتروز و آرتریت پسوریاتیک ممکن است حتی برای کاهش دردهای خود هنگام استفاده از این وسایل بیشتر قوز کنند زیرا در این حالت احساس راحتی بیشتری دارند در صورتی که این کار بهتدریج باعث تشدید دردهای آنها میشود.
برای جلوگیری از این حالت باید بالاتنه خود را تا جایی که میتوانید صاف نگه دارید و شانهها و سر را عقب بدهید.
9. مراقب چشمهایتان باشید
یووئیت یا تورم دردناک چشم در افراد مبتلا به آرتریت پسوریاتیک بیشتر دیده میشود. این بیماران نباید ویزیتهای منظم چشم را فراموش کنند. تشخیص و درمان بهموقع یووئیت میتواند از آسیب بینایی جلوگیری کند.
10. در انتخاب کیف و جواهرات دقت کنید
ابتلا به آرتریت پسوریاتیک به معنی خداحافظی با کیفها یا جواهرات مد روز نیست، اما باید کیفی را انتخاب کنید که کوچک باشد و وزن و فشار اضافه بر مفاصل وارد نکند. به جای گرفتن کیف با دست بهتر است آن را روی دوش خود حمل کنید تا به مفاصل ظریف دست آسیبی وارد نشود.
استفاده از کیفهای کمری و کیفهایی که روی دوش و تنه بهصورت مورب قرار میگیرند نسبت به کیفهای دستی و شانهای بهتر است.
11. از داروها کمک بگیرید
استفاده درست و مناسب از داروها در بهبود علائم آرتریت پسوریاتیک و جلوگیری از تخریب مفاصل در آینده نقش بسیار مهمی ایفا میکند. از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی بدون نسخه (NSAIDs) مثل آسپیرین و ایبوپروفن گرفته تا داروهای مخصوص بیماریهای روماتیسمی (DMARDs)؛ امروزه گروههای مختلف
دارویی برای این بیماری در دسترس هستند.
اغلب افراد مبتلا به این بیماری با مصرف دارو بیماری خود را تحتکنترل درمیآورند. درمورد داروهای مناسب برای خود با پزشکتان مشورت کنید.درمان بیماری پسوریازیس